donderdag 11 november 2010

SintMaarten

Vandaag is het weer Sintmaarten. Alhoewel er in Groningen ook weinig kinderen aan de deur kwamen en we zelfs eens blij waren dat we geen kinderen aan de deur hadden omdat er geen snoep in huis was (denk aan de reclame van de man die nog wel een potje augurken heeft...), weet ik vandaag eigenlijk zeker dat er geen kinderen langskomen. Op de scholen waar ik ingevallen heb waren geen lampionnen te bekennen. Best jammer eigenlijk dat deze traditie zich niet in het zuiden van het land heeft doorgezet, maar waar komt de traditie eigenlijk vandaan?

                                                 (foto: http://www.atelierpippilotta.nl/)

Sint Maarten is een traditie die lang geleden is begonnen in het jaar 316 ac., toen Martinus werd geboren. Nadat hij soldaat was geweest werd hij in 372 gekozen tot bisschop van Tours. Hij overleed op 11 november 397. Martinus werd vereerd om zijn liefdadigheid. Zijn sterfdatum werd een feestdag waarop kinderen iets lekkers kregen. Dit werd nog bevorderd door de vastentijd die op 11 november begon. Het bleef niet beperkt tot Frankrijk, maar spreidde zich uit in heel Europa. In eerste instantie kregen alleen de kinderen uit arme gezinnen iets extra's. Het was voor de rijken een beetje beschamend. Echter vanaf de jaren '20 en '30 veranderd dit en wordt het een volksfeest.
De lampionnen zijn er rond de jaren '20 bij gekomen, omdat toevalligerwijs de herdenking van WOI ook op 11 november viel. De lichtjes werden gezien als een soort vredeslichtjes.

Zo en nu weer genoeg geschiedenisles!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten